Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna


Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.

A "Színház az egész világ?" című színháztörténeti kiállítás Shakespeare Ahogy tetszik-jéből kölcsönzi a címben megfogalmazott gondolatot és egyben a 2019 a Színház Éve projekthez is kapcsolódik. A kiállítás a X. Ruszisztikai Napok harmadik napján nyílt meg, interaktív módon: az alkotók szóban is bemutatták egymásnak posztereiket és néhány kulisszatitkot is elárultak, amelyekre a készítés közben bukkantak. A kiállításmegnyitó a "Május a kabinet hónapja" című akció 6. kiemelt rendezvényeként valósult meg.

Oroszországban nagyságrendileg 500 állami fenntartású színház van, és nagyjából legalább ugyanennyi magán-, alternatív és alkalmi társulat működik. Csak Moszkvában olyan sok a színház, hogy meg sem lehet őket számolni,már csak azért sem, mert nehéz pontosan meghatározni, mi számít színházi társulatnak és mi nem. Minden esetre az állami színházak száma 150 körüli, az összes szóba jöhető társulatok száma pedig 400 körül mozog. Így nem meglepő, hogy nehéz volt kiválasztani azt a tizenhat kőszínházat, amely bemutatásra kerül a kiállításon. Végül egyrészt azokra az intézményekre esett a választás, amelyek jól ismertek a nagyvilágban, hogy az érdeklődő nézőknek legyen heuréka élményük. Másrészt olyan intézményeket is bemutatunk, amelyek érzékeltetik, hogy Oroszországban Moszkva és Szent-Pétervár mellett más jelentős színházi központok is vannak. Így került be a kínálatba Jekatyerinburg, Novoszibirszk, Perm és Tobolszk egy–egy színháza.

A kiállítás „főszereplői” alapításuk szerinti kronologikus rendben követik egymást, amit persze nem egyszerű felállítani. Az elsőségért sokan versengenek. A mostani kiállításon a sort Tobolszk színházával indítjuk, mert már 1705-ben is volt dokumentált színtársulata (igaz, a mostani épület teljesen új: 2014-ben nyitotta meg kapuit). Záró akkordnak pedig a moszkvai Gogol-központotválasztottuk, amely 2013-ban alakult meg – igaz, nem a semmiből, hanem az 1925 óta működő Gogol Színház feloszlatásával és újraalapításával.

Az összkép izgalmas, dinamikus, színes – reméljük, mindenki örömét leli benne.

A Fortocska Galéria tizennyolcadik kiállítása kalákában valósult meg: a posztereket a Ruszisztikai Központ munkatársai, doktoranduszai és mesterszakos hallgatói készítették. A kiállítás koncepcióját Gyimesi Zsuzsanna dolgozta ki, az installálást Igari Léna, Mészáros Zsófia és Szaniszló Orsolya intézte, a posztereket Barna Brenda, Berecz Gabriella, Bősz Éva, Farkas Ádám, Gyimesi Zsuzsanna, Koncsol András, Lénárt Lejla, Magyar Alexandra, Mészáros Zsófia, Nun Barbara, Rudas Tamás,Szabó Ákos, Szabó Viktor, Szaniszló Orsolya, Szücs Zsanett és Varga Liza készítette.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>