Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna


Az elsők a Holdon
2019-05-09
Amikor a Ruszisztikai Filmklub 2019 első félévére szóló programját összeállítottuk, még nem tudtuk, hogy májusban az egész filmes világközösség Alekszej Fedorcsenko rendezőt és Anna a háborúban című, 2018-as filmjét fogja ünnepelni. Farkas Ádám doktorandusz valamire ráérzett, amikor a rendező első filmjét, a 2004-ben készült Az elsők a Holdon című alkotást választotta májusra.

A „fiktív dokumentumfilm” műfajába sorolható mű igazi gyöngyszem. Úgy ad pontos „hétköznapi” látleletet a sztálinizmus és az olvadás korszakának Szovjetuniójáról, hogy eljátssza: dokumentumfilmet készít egy eltitkolt 1938-as Holdra szállás körülményeiről.
Ál-dokumentumfilmnek mégsem nevezhető az alkotás, hiszen valójában nem arról szól, amiről beszél. Éppen ettől olyan érdekes. És éppen ezzel a húzással mond el nagyon sokat a szovjet korszakról, hiszen a XX. század derekán évtizedeken keresztül nem arról szóltak a filmhíradók, amikről beszéltek. A film célkeresztjében tehát nem egy hamis tudománytörténeti epizód áll, nem is annak a leleplezése, hanem a szovjet korszak gondolkodás- és látásmódjai.
A film leginkább a XX. század elejének klasszikus burleszkjeihez hasonlítható, de megidézi Alekszandr Rodcsenko mozihíradóit, Dziga Vertov Ember a felvevőgéppel és Nyikita Mihalkov Öt este című alkotásait, és még számtalan film- és képzőművészeti alkotást (például Viktor Vasznyecov népszerű Három bogatir című festményét). Így tehát egy kitűnő stílusbravúrral van dolgunk, ami óriási műveltséganyagra épül. És ha ez nem lenne elég, akkor íme még egy izgalmas réteg: nem csak formai és tartalmi, hanem szemléletmód-beli sokszínűség is jellemzi a filmet. Vannak például olyan jelenetsorok, ahol egyre kevesebb alak van jelen a felvételen – ez felidézi a kiretusálás módszerét, azaz a nemkívánatossá vált személyek kiszerkesztését a fényképekről a szovjet érában.

Végső soron Az elsők a Holdon emléket állít a szovjet korszaknak, humorral és megértéssel, de mégis kíméletlenül őszintén.

Ennek a megérzéséről és a megértéséről tanúskodott a filmet követő beszélgetés. Remek szórakozást és napokra elegendő gondolkodni valót kaptunk a „Május a kabinet hónapja” című akció ötödik programjaként megrendezett filmvetítésen.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>