Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna


„Oroszország külpolitikája a multipoláris világban” – Gilyán György nagykövet úr előadása
2019-05-08

2019. május 8-án, a Ruszisztikai Napok keretében, a „Május a kabinet hónapja” rendezvénysorozat harmadik elemeként Gilyán György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet tartott előadást a ruszisztika mesterszakos hallgatóknak és azoknak az érdeklődőknek, akik csordultig megtöltötték a Ruszisztikai Kabinetet.

Gilyán György, akit a ruszisztika mesterszak rendszeres vendégelőadójaként is üdvözölhettünk, az Oroszországi Föderáció 2016. évi, legutóbbi külpolitikai koncepcióját ismertette, melyet a kétpólusú világrend megszűnésének és új erőcentrumok fokozatos kiemelkedésének kontextusában elemzett. Kitért arra is, hogy a 2016 óta történtek (egyes globális folyamatok éleződése és a fontosabb regionális konfliktusok megoldatlansága) milyen irányban befolyásolták, befolyásolhatják a külpolitikai koncepcióban lefektetett elveket, milyen realitással valósulhatnak meg a jelenlegi helyzetben. Összegzésében azokat a feltételeket is megfogalmazta, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a még mindig formálódó multipoláris világendbe Oroszország önálló pólusként integrálódhasson.

A hallgatóság is aktív szerepet vállalt a ruszisztikások nyílt óráján: a közönségnek rengeteg kérdése volt, Gilyán György pedig szemléletes példákkal illusztrálta a kérdezz-felelek során felmerülő résztémákat a maguk mélységében.

                                                               Mészáros Zsófia  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>