Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna


Megnyíltak a X. Ruszisztikai Napok
2019-05-07
A jubileumi X. Ruszisztikai Napokat Sonkoly Gábor professzor, az ELTE BTK dékánja nyitotta meg a Ruszisztikai Módszertani Kabinet jubileumi, tizedik évében, a Bölcsész Napok részeként. Az eseményre a Ruszisztika Fájánál került sor, bensőséges, ám mégis emelkedett hangulatban.

Sonkoly Gábor röviden felelevenítette a Ruszisztikai Központ, illetve a hozzá tartozó kabinet megalakulásának mérföldköveit és kiemelte az ott folyó munka sokszínűségét és dinamikáját.   Utána Szvák Gyula professor emeritus felelevenítette az öt évvel ezelőtti, "fél évtizedes jubileum" eseményeit. Gyimesi Zsuzsanna, a Ruszisztikai Központ vezetője kiemelte Pálosi Ildikó egyetemi adjunktus elévülhetetlen érdemeit a kabinet létrehozásában, mind hardver, mind pedig szoftver értelemben, hiszen 2008-ban Pálosi Ildikó vezényelte le a helyiség kialakítását, berendezését, felszerelését és beüzemelését célzó munkálatokat, majd hat és fél éven át irányította a működését.

Egy hallgatói flash mob segítségével az eltelt 10 évet több mint tízezer fotóból kiválasztott 10 fénykép illusztrálta, Mészáros Zsófia tudományos segédmunkatárs jóvoltából. 

A megnyitónak zenei program adott keretet. Krokovay Nóra gordonkán és Kepes János gitáron kísérte Szabó Kata éneklését, aki maga is gitározott.

Természetesen volt lehetőség falatozásra és koccintásra, majd a 10 évet tömören felvillantó 10 fénykép átsétált a Ruszisztika standjához, amit a ruszisztika mesterszakos hallgatók töltöttek meg élettel és színnel.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével, többek között, Valerij Ljahov követtanácsos az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségéről és Alina Urazbekova, az Orosz Kulturális Központ oktatási igazgatója.

A három napos eseménysorozat folytatja a „Május a kabinet hónapja” című akciót, amely a kabinet tíz éves évfordulója előtt tiszteleg tíz kiemelt programmal. A „Május a kabinet hónapja” május 4-én, szombaton vette kezdetét orosztanároknak szóló továbbképzéssel, valamint a Tri Kvadrata Kiadó könyvbemutatójával, amelyen Szergej Miturics, a kiadó igazgatója bemutatta legújabb köteteiket.

Híradás az eseményről az MTV1 orosz nyelvű híreiben (3:24-4:48 között)
  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>