Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna


A Tri Kvadrata Kiadó és Szergej Miturics újra jött, látott, győzött
2019-05-06

2019. május 4-én Szergej Miturics, a moszkvai Tri Kvadrata Kiadó igazgatója a Ruszisztikai Központ és az éppen soron lévő metodikai szombat vendége volt, amelyet – mint mindig –Oszipova Irina vezetett.

Szergej Miturics kiadója, saját bevallása szerint, kicsi és különleges. Intellektuális élmény hallgatni őt és nézegetni a kiadó színes, kívülről-belülről izgalmas kiadványait. Egyik új sorozatuknak („Oroszország művészeti kincsei”, „Художественные сокровища России”) az a célja, hogy az ország távoli helyein lévő múzeumokban olyan kiállítási tárgyakra leljenek, amelyek nem csak régészeti és történeti, hanem művészettörténeti szempontból is különlegesen érdekesek, ám a szakma figyelmét eddig elkerülték. A válogatás minőségét emeli, hogy Szergej Miturics aktív képzőművész, az volt az édesapja és az lett fia is, akivel közösen vezetik a kiadót.
Pjotr Miturics, az apa az 1920-as évek vezető futurista művészei közé tartozott, akinek az életművét feldolgozó albumot is bemutatta Szergej Miturics a jelenlévőknek.

Nem kevésbé érdekes és izgalmas kiadványsorozat a közelmúlt nyelvhasználatának elemzései alapján összeállított szótárak sora, amelyekben a normává váló szlengtől a mémekig minden megtalálható. A legfrissebb kiadvány 2015-16 nyelvhasználatát dolgozza fel.

A metodikai szombat és a könyvbemutató méltó indítása volt a "Május a kabinet hónapja" című rendezvénysorozatnak, amely a kabinet működésének 10 éves évfordulója előtt tiszteleg tíz különleges programmal.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>