Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna


Éljenek a fiatalok! Székesfehérvári gimnazisták a Ruszisztikai Központban
2019-06-05

A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10 éves évfordulójának ünneplésére meghirdetett „Kabinet Hónapja” 2019. május 31-én véget ért. A hónap során a Kabinet minden eddigi évére jutott 1-1 kiemelt program. Az utolsó esemény a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola oroszul tanuló diákjainak látogatása volt.

A program során 17 gimnazista érkezett hozzánk Ferschné Várnai Tímea tanárnő vezetésével. Először a Trefort-kertben tettünk egy rövid sétát, ahol a diákok aktív közreműködésével derült fény a környező épületek és emlékművek történetére. Ezután bemutattuk a Ruszisztikai Kabinetet, majd feltártuk a Fortocska Galéria legújabb plakátkiállításának rejtelmeit. A tízórait kocsmakvízzel kötöttük egybe, ahol a fiatalok alkoholos italok helyett kvásszal és teával olthatták szomjukat, miközben azt találgatták, hogy milyen ételt esznek Oroszországban a nagyböjt kezdete előtt, vagy hova is mennek az oroszok, amikor a „bányába” készülnek. Végül a ROSZTA-ablakok 100. évfordulójára és a küszöbön álló orosz nyelv napjára emlékezve arra kértük a gimnazistákat, hogy egy általuk kiválasztott orosz versről készítsenek plakátot ROSZTA-stílusban. Az eredménynek csodájára lehetett járni, a plakátok olyan szépek, izgalmasak, kreatívak lettek. Várakozásainkkal ellentétben a fiatalok nem azokat a verseket választották, amiket első látásra könnyebb lett volna illusztrálni, hanem komoly, elvont művek költői képeit jelenítettek meg vizuálisan, méghozzá nagy sikerrel.

Dramaturgiai szempontból a Kabinet Hónapjának tökéletes lezárása volt a gimnazisták látogatása. Hiszen 10 sikeres év eltelte után úgy méltó, hogy ne csupán a múltba tekintsünk vissza, hanem a jövő felé is forduljunk, és a jövőt éppen az olyan lelkes, intelligens fiatalok fogják formálni, mint akikkel most találkozhattunk.

                                                                  Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>