Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna


Nagyszabású és sikeres konferencia zajlott le a budapesti Orosz Kulturális Központban
2019-05-24
2019. május 17–18-án 24. alkalommal került sor a budapesti Orosz Kulturális Központban „A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai” című szakmódszertani konferenciára. A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ második alkalommal kapcsolódott be a konferencia szervezésébe és második alkalommal került sor kulturológia szekcióra is.

Az Orosz Kulturális Központ igazgatója, Valerij Platonov megnyitó beszéde után négy plenáris előadással indult a konferencia, amelyek megadták az alaphangot a szekciók munkájához. Három nagy szekcióban – módszertani, kulturológiai és nyelvészeti –, több alszekcióban, egyszerre öt párhuzamosan helyszínen zajlottak az előadások. A munka kerekasztal beszélgetéssel zárult, majd egy plenáris ülésen valamennyi alszekció vezetője összefoglalta az elhangzott előadások és viták lényegét.

Több mint 90 előadó lépett fel a konferencián mintegy 50 városból, Azerbajdzsán, Belarusz, Csehország, Grúzia,Kazahsztán, Lengyelország, Magyarország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és az USA színeiben.

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központot képviselte Mészáros Zsófia „A ’nihilista’ kifejezés jelentésének kulturológiai vizsgálata Sz. Kovalevszkaja szépirodalmi műveiben” című előadásával, méghozzá olyan sikeresen, hogy két oroszországi egyetemtől is ajánlatot kapott közös kutatások folytatására. Gyimesi Zsuzsanna plenáris előadást tartott „Pavel Zalcman, az ismeretlen festő, aki írt is” címmel, valamint a kulturológia szekciót vezette.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>