Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna


Hetedszer is ruszisztikai díjátadó ünnepség
2013-12-10
Telt ház, hangos üdvrivalgások, lelkesedés, spontaneitás, csupa jó érzés jellemezte a 2013. december 6-án megrendezett ruszisztikai díjátadó ünnepséget az ELTE BTK Kari Tanácstermében. Lehet, hogy ez a felszabadult, mégis emelkedett hangulat a Mikulás ajándéka volt a Ruszisztikai Központnak?

Nem, a Mikulás szaloncukrot hozott minden kedves vendégnek, valamint az Orosz Negyed 2013 Tavasz–Tél számát, ami péntek hajnalban lett kinyomtatva és szinte melegen került a Kari Tanácsterem székeire.

Az ünnepség a szokásos koreográfia szerint zajlott, évek óta hagyományosan egy felsőbb éves ruszisztika mesterszakos hallgató műsorvezetésével. Idén Kiss Krisztina másodéves MA-s hallgató tartotta kézben az eseményeket.  A program Rahmanyinov és Liszt műveivel indult Herczegh Zsuzsa fuvolaművész és Gilice Teréz zongoraművész előadásában. Ezután Szvák Gyula professzor évértékelő beszéde következett.

Az első átadásra kerülő díj mindig a Pro Cultura Hungaro-Russica. Annyira az első, hogy idén rendhagyó módon már 2013. október 17-én átadásra került az Orosz Kulturális Központ fennállásának 40. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen. Hiszen az idei díjazott maga az Orosz Kulturális Központ  és kár lett volna elszalasztani az alkalmat, hogy ne magán a születésnapi rendezvényen  kerüljön a központhoz a kitüntetés. Szerencsére adni is, kapni is jó kétszer. Az Orosz Kulturális Központ nevében Valerij Platonov igazgató úr az ELTE BTK-n is átvette az elismerést Szvák Gyula professzortól, az Alapítvány kuratóriumának elnökétől, aki laudálta is az intézményt. Platonov úr pedig kifogástalan magyarsággal megköszönte azt.

A második kitüntetést, a Ruszista Életműdíjat Szilárd Léna nyugalmazott bölcsészprofesszor vette át Krausz Tamás professzortól, az Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettesétől. Szilárd Léna idén lett 80 éves. Majd negyven évig oktatta az ELTE BTK orosz szakos hallgatóit, emellett a világ öt legjobb szakembere között tartják számon, akik a XIX–XX. század fordulójának orosz irodalom- és kultúrtörténetét kutatják, oktatják. Nem véletlen, hogy a díjhoz levélben gratulált az Olasz Szlavisták Szövetsége is. Szilárd Léna legendás alakja az ELTE BTK életének. Szokolov Makárné Atanaszova Denise, az ELTE BTK tanára laudálta. Majd Szilárd professzor asszony fiatalosan és derűsen megköszönte a díjat, amit szimbolikusan felajánlott saját tanárainak és ifjúkori kollégáinak, akik nélkül – mondta – bizonyosan nem vált volna azzá, aki lett.

A harmadik kitüntetést, Az Év Ruszistájának járó Lihacsov-díjat Havas Ferenc professor emeritus, az Alapítvány kuratóriumának tagja adta át. 2013-ban Kroó Katalin irodalomtörténész, az ELTE BTK Orosz Tanszékének vezetője kapta meg az elismerést, különös tekintettel Irodalmi szövegfolytonosság. A közvetítő alakzatok poétikája Dosztojevszkij alkotásaiban című monográfiájára. Kroó Katalin idén nagydoktori disszertációját is megvédte, amit a doktori bizottság 100 %-kal fogadott el. Az Év Ruszistáját – aki éppen Brüsszelben tartott előadást egy szlavista konferencián – Hetényi Zsuzsa professzor asszony laudálta.

A negyedik kitüntetés Az Év Orosztanárának jár, aki idén Jéri Lilla lett, a Budapest XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Gimnázium orosz szakos tanára. A díjat Oszipova Irina, az Alapítvány kuratóriumának tagja adta át. Jéri Lilla hét évvel ezelőtt érte el, hogy újrainduljon az oroszoktatás a gimnáziumukban. Tanári sikereinek legékesebb bizonyítéka az volt, hogy szinte valamennyi hajdani és jelenlegi tanítványa eljött a díjátadó ünnepségre, akiket az elmúlt hét évben tanított. (Ezért kellett pótszékeket is behozni a terembe.) Óriási ovációval köszöntötték a diákok tanárukat. Két fiatalember a gondosan és alaposan megtervezett koreográfiát is felrúgta és külön felköszöntötték Jéri tanárnőt – mindenki nagy örömére és megelégedésére. A sok laudálni vágyó fiatal elcsitulása után a hivatalos méltató beszédet Gyimesi Zsuzsanna mondta el, majd Jéri Lilla köszönetet mondott az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért kuratóriumának a díjért, a diákságnak pedig azért, mert „nincs oktatás diákok nélkül, a tanár eredményeket csakis nekik köszönhetően, velük együtt tud elérni”.

Ötödik felvonásként Az Év Oroszdolgozata 2013 című pályázat eredményhirdetése következett. Az idei év sajátosságairól ismét Dr. Gyimesi Zsuzsanna beszélt. Aláhúzta, hogy nagyon erős volt a mezőny, ami okot ad arra, hogy azt gondoljuk: 2-3 év múlva színvonalas új kutatógeneráció fog színre lépni a magyarországi ruszisztikában, amennyiben ezek a fiatalok a pályán tudnak maradni. A díjazottak nevét hagyományosan Havas Ferenc professor emeritus jelentette be és adta át az okleveleket. A magas színvonalra való tekintettel két második díj került odaítélésre: Úr Máténak esztétika szakirányú szabad bölcsész alapszakos diplomamunkájáért, valamint Péderi Tamás pécsi történelem mesterszakos hallgatónak a dolgozatáért. Az Év Oroszdolgozata 2013 címet Suhajda Szabolcs ruszisztika mesterszakos diplomamunkája érdemelte ki.

Az ünnepségnek Glinka keringőjével adott keretet a két előadóművész, majd Pál Ferenc professzor, az ELTE BTK dékánhelyettese mondott zárszót házigazdaként és emelte poharát az ünnepeltekre.

                                                                                       Gyimesi Zsuzsanna
Jéri Lilla tanítványai körében az ünnepség végén

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>