Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna

21 év – 12 konferencia Budapesten
2019-05-27
2019. május 20-án és 21-én került megrendezésre a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciája „Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja” címmel.

A konferencia egy hároméves magyar-orosz kutatási projekt összegző rendezvénye volt, mely projekt keretei között az ELTE Ruszisztikai Központ és az Orosz Tudományos Akadémia Világtörténeti Intézetének kutatói vizsgálták a magyar és orosz történelmet egy olyan paradigmán belül, amely lehetővé teszi a különböző kultúrák és tudományterületek közötti dialógust. A konferencián egy másik magyar-orosz kutatócsoport tagjai is részt vettek (az ELTE és az Uráli Föderatív Egyetem képviselői), akik a „homo sovieticus” magyarországi és oroszországi megítélését vizsgálják. Végül, de nem utolsósorban, az előadók között voltak a magyar, oroszországi és amerikai ruszisztikai neves alakjai, konferenciáink visszatérő vendégei. Összesen 28 kolléga érkezett a világ 3 országának 7 városából, 11 különböző intézményből.

A konferencia egészét családias atmoszféra, derűs hangulat és inspiráló szellemi légkör jellemezte. Szinte mindenki ismert mindenkit, és mivel nem voltak párhuzamos szekciók, mindenkinek lehetősége volt kutatótársai eredményeit meghallgatni. Ez végső soron rendkívül produktívnak bizonyult, ugyanis nem csak az egyes témák szakértői tudták egymást kérdésekkel és replikákkal segíteni, hanem lehetőség volt „külső szemlélők” friss szempontjait is felvonultatni.

A konferencia munkája hét tematikus szekcióban zajlott. Az emlékezetpolitáktól kezdve a történelmi ábrázolásokon át a középkori írásbeliség problémájáig térben, időben és a megközelítésmódok szerint is igen sokszínű volt a tudományos felhozatal. A konferencia magyar hallgatójaként igazán élvezetes volt hallgatni azokat a külföldi kutatókat, akik az orosz történelem szakértőiként olyan témákat választottak, amelyek a magyar történelem apró szegmenseit is megvilágították. Dmitrij Regyin professzor például II. Rákóczi Ferenc és I. Péter meg nem valósult szövetségének geopolitikai vonatkozásairól beszélt, Brigit Farley arról tartott előadást, hogy szűkebb amerikai pátriárkájában a helyi újságok milyen elképzeléseket vonultattak fel az 1917-es és 1919-es oroszországi és magyar forradalmakról, Julija Ruszina pedig az Uráli Állami Egyetem magyar tanulóinak életét mutatta be levéltári anyagok és múzeumi tárgyak alapján.

A konferenciát Dr. Sonkoly Gábor professzor, az ELTE BTK dékánja nyitotta meg. A konferencia szervezői, a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár, illetve a Kelet-, Közép-Európa és Oroszország Története Tanszék az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért, illetve a moszkvai Akvilon Kiadó támogatásával tudták megvalósítani ezt az immár 21 éves hagyománynak örvendő rendezvényt.

                                                                              Mészáros Zsófia
  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>